Le-am măsurat, să vedem cine o are mai mare. În ce case stau politicienii craioveni

0
4437

Deși analize privind situațiile din declarațiile de avere ale politicienilor locali s-au tot făcut, în multe situații aceștia au talentul de a fenta completarea corectă, fie din omisiune, fie pentru că nu își țin bunurile pe numele lor.

Însă, cum fiecare dintre ei trebuie să aibă un loc unde să pună capul pe pernă, am încercat să vedem cam în ce case locuiesc cu adevărat principalele figuri din politica Băniei și am făcut topul celor mai mari case din politica doljeană.

Am eliminat din listă ceea ce ar fi plictisit cititorul, locatarii de apartamente la bloc sau de case modeste și am rămas cu câteva nume ale căror case, cu ajutorul bârfelor din vecini și al internetului, pot fi măsurate destul de precis. Și sunt mari!

Locul 1 NICOLAE GIUGEA

Contrar așteptărilor, nu actualul sau fostul primar al Craiovei sunt cei mai tari în case, ci fostul candidat la Primăria Craiovei, care s-a plâns toată campania că trăiește într-un modest apartament de la etajul 4 din cartierul Craiovița.
Plecat din PNL în 2021, sub pretextul alianței cu PSD, deputatul Nicolae Giugea a revenit în partid după ce a atenuat fricțiunile cu ceilalți lideri locali ai partidului. Fost profesor universitar și prefect de Dolj, Giugea a fost principalul contracandidat al Liei Olguței Vasilescu la alegerile din 2020. Casa despre care vom vorbi este însă construită în perioada când bugetarii aveau salariile reduse de regimul Băsescu și finalizată în 2012. Cum nu te-ai aștepta de la o familie de bugetari (căci și soția domnului Giugea a fost director la Casa Județeană de Pensii), casa, care este la vreo zece kilometri de Craiova, în Mischii, este un adevărat palat, cu suprafață declarată de 273.77 mp, dar după măsurătorile noastre, cu tot cu anexe, are aproape 400 de mp de amprentă la sol si este parter, etaj 1 și mansardă, adică peste 1000 mp locuibili. Terenul e și el enorm: 6000 de metri pătrați.

Le-am măsurat, să vedem cine o are mai mare. În ce case stau politicienii craioveni 1

Locul 2 ANTONIE SOLOMON

Și-a construit super-palatul de la Leamna de pe vremea când unii dintre cei aflați în această listă erau încă elevi. În declarația de avere, cei 490 mp de clădire apar construiți în 1994, când Antonie Solomon era directorul societății ICS Metalo-Chimice. După cunoștința noastră, vila a fost finalizată ceva mai târziu, când au fost adăugate și o piscină, în față, plus un teren de tenis, în spate. Oricum, în 2001, când Solomon a intrat în politica mare și a devenit viceprimar al Craiovei, mega-proprietatea, care include și o suprafață enormă de teren (3330mp), atrăgea deja privirile uimite ale celor care participau, chiar peste drum de casa lui Solomon, la celebra horă de la Leamna. E de înțeles, fiindcă la acel moment locuințele de asemenea dimensiuni erau o raritate absolută. Antonie Solomon este acum vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj, din partea Partidului Ecologist Român și e greu de anticipat dacă și-a încheiat socotelile cu Primăria Craiova sau, dimpotrivă, va dori să candideze și în 2024.

Le-am măsurat, să vedem cine o are mai mare. În ce case stau politicienii craioveni 2

Locul 3 ȘTEFAN STOICA

Ironizat de presa locală că trăiește din donațiile de la mama sa, pentru că în declarația de avere a notat un credit de 115.000 de euro primit de la Stoica Victoria, deputatul și președintele PNL Dolj, Ștefan Bucur Stoica, are declarate oficial proprietăți imobiliare în Almăj (Dolj) și Bobicești (Olt). Cu toate astea, e de notorietate că politicianul și-a construit, împreună cu fratele său, o casă enormă într-o zonă centrală a Craiovei, pe strada Vulturi. Cu o amprentă totală de circa 270 de metri pătrați, dar extinsă cu etaj și mansardă pe verticală, proprietatea este una modernă și impresionantă, iar după calculele noastre jumătatea lui Ștefan Stoica are cel puțin 400 mp locuibili. Rămâne de văzut dacă președintele PNL o va „intabula” sau nu și în declarația de avere.

Le-am măsurat, să vedem cine o are mai mare. În ce case stau politicienii craioveni 3

Locul 4 CEZAR DRĂGOESCU

În tabăra USR, Cezar Drăgoescu, președintele organizației doljene și membru al Consiliul Local Municipal Craiova, stă bine de tot pe imobiliare. Drăgoescu, care este unul dintre cei mai vocali opozanți din configurația actualului consiliu local și unul dintre probabilii candidați la Primărie la alegerile de anul viitor, are în Craiova o casă ultracentrală, de 235 mp, însă nu neapărat asta e impresionat, ci faptul că viluța vine însoțită, în declarația de avere, de încă 3 apartamente în oraș, plus o casă de vacanță la Podari. Activitatea politică intensă pare totuși să-l încurce pe Cezar Drăgoescu în plan profesional – veniturile salariale de la Ruris au urcat de la 105.000 în 2020 la 200.000 în 2021, însă în 2022 au dispărut complet.

Le-am măsurat, să vedem cine o are mai mare. În ce case stau politicienii craioveni 4

Le-am măsurat, să vedem cine o are mai mare. În ce case stau politicienii craioveni 5

Locul 5 Cuplul MANDA- VASILESCU

Despre casa Liei Olguța Vasilescu și a lui Claudiu Manda ați citit foarte mult. Surpriza este că nu a lor este cea mai mare dintre politicieni, deși par cei mai potenți dintre puternicii orașului, ei ocupă abia un loc 5 . Fosta casă boierească are 230 mp, cu 5 metri mai puțin decât a adversarului Cezar Drăgoescu, cu care primărița este aproape vecină. Casa a fost renovată și dotată cu piscină înainte să fie achiziționată de Claudiu Manda. Singura problemă a cuplului pesedist a fost aceea că, nereușind să să cumpere decât parterul și mansarda imobilului, trebuie să împartă curtea cu câteva persoane eligibile pentru ajutor social, care ocupă demisolul. De altfel, primărița a și declarat la un moment dat că, tocmai din cauza acestui litigiu, prețul cerut de vânzător a fost unul mai mic.

Le-am măsurat, să vedem cine o are mai mare. În ce case stau politicienii craioveni 6

Locul 6 COSMIN POTERAȘ

Prezență discretă în parlament, unde în trei ani de mandat a vorbit doar într-o zi, Cosmin Poteraș nu este tocmai un reper în politica locală, deși face parte din grupul parlamentar REPER. Probabil inspirat din retragerile lui Cioloș pentru mindfulness în mijlocul naturii, Poteraș locuiește la Preajba, unde are o casă de 135 mp, construită în 2018. După măsurătorile noastre, Poteraș a făcut o mică șmecherie și a trecut în declarația de avere doar amprenta la sol, suprafața construită și locuită fiind aproximativ dublă. Tot pentru a fi în mai bună comuniune cu natura, casa cochetă a lui Poteraș nu are totuși asfalt pe stradă, pentru că se pare că senatorul nu a reușit să o convingă pe primărița din Malu Mare să-i sistematizeze zona în perioada în care USR și PNL erau aliați la guvernare.

Le-am măsurat, să vedem cine o are mai mare. În ce case stau politicienii craioveni 7

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.