Marcel Bolos : Nu ne dorim să bulversăm mediul de afaceri sau populația. O amenințare serioasă pentru viitorul nostru

0
298

Deficitul bugetar reprezintă o amenințare serioasă pentru viitor, spune ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, după o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu. „Este momentul să acționăm ferm și să aducem echilibrul bugetar pe linia corectă”, spune Boloș.

Marcel Boloș spune, miercuri seara, că Ministerul Finanţelor este în postura de integrator: „face simulări asupra impactului pe care diferite propuneri fiscal-bugetare îl pot avea, pentru ca Guvernul României să ajungă la o consolidare echilibrată a bugetului de stat, raportată la cheltuieli și venituri”.

Boloș a avut, miercuri, o ședință de lucru cu premierul Marcel Ciolacu și echipa de experți din minister, pentru analiza simulărilor pachetului care ar trebui să genereze „efecte care să se resimtă de anul acesta și să continue și după 2024”.

„Concluzia a fost că deficitul bugetar reprezintă o amenințare serioasă pentru viitorul nostru și este momentul să acționăm ferm și să aducem echilibrul bugetar pe linia corectă. Tocmai de aceea, pachetul de măsuri trebuie să ne aducă încă din 2023 o economie la buget de aproximativ 12 miliarde de lei. Să nu uităm că România este singura țară din UE ținută sub atentă observație, pentru că în mod persistent consumă mai mult decât produce. Și suntem avertizați că riscăm să pierdem toți banii europeni ce ne sunt alocați”, spune Boloș.

Ministrul Finanțelor mai spune că primul pas, unul vital, trebuie să îl facă statul: „să reducem din cheltuielile publice şi să utilizăm mai eficient banul public”.

„Principiile luate în calcul sunt reducerea de cheltuieli prin mai multe tipuri de măsuri, inclusiv de reformă administrativă, precum și atragerea echitabilă de venituri la buget, fără a afecta categoriile care aveau un grad de suportabilitate redus, sub posibilități. Avem o serie întreagă de măsuri luate pentru reducerea cheltuielilor bugetare, iar prin acestea dăm semnalul clar că efortul de echilibrare bugetară începe cu statul și e făcut în cea mai mare parte de stat. Ne concentrăm pe diminuarea numărului de secretari de stat şi altor funcţii de demnitate publică, a numărului de posturi vacante în sectorul public, pe reducerea numărului șefilor din instituții, precum și pe stabilirea unui plafon pentru acordarea voucherelor de vacanţă şi a indemnizaţiei de hrană”, precizează ministrul Boloș.

În ceea ce privește măsurile ficale, Marcel Boloș precizează că nu există, pentru moment, nici simulări finale, nici decizii finale, convenite în Coaliția de guvernare.

„Nu ne dorim să bulversăm mediul de afaceri sau populația, vom prezenta transparent și integrat toate propunerile și deciziile pe care Guvernul Ciolacu le va lua în această zonă. În toate discuțiile în care am avut un cuvânt de spus am subliniat că planul final trebuie să cuprindă măsuri pentru România, măsuri pentru români, pentru a trece cu bine de acest moment de răscruce, în care volumul de investiţii de 75 de miliarde de euro pe care îl avem în față să poată să fie dus la bun sfârşit”, a mai spus ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.