Vaccinul Moderna ajunge în România

0
125

Prima transa, de 14.000 doze de vaccin Moderna, va ajunge maine la Institutul National de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militara „CANTACUZINO”. Transportul este asigurat de firma producatoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la Bucuresti pe cale terestra.
Dozele vor fi depozitate la Centrul National de Stocare, urmand ca in perioada urmatoare sa fie distribuite in centrele regionale si de vaccinare.

Centrul National de Stocare a vaccinurilor impotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat si avizat de catre Autoritatea Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania – autoritatea nationala cu competenta in domeniul medicamentului de uz uman.

Ca urmare a primirii autorizatiei din partea ANMDMR, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara „Cantacuzino” poate desfasura, in calitate de distribuitor angro, operatiuni de detinere, custodie si livrare pentru medicamente carora li se aplica criterii suplimentare de tipul: produse in acord cu art. 806 din Legea 95/2006 republicata: medicamente imunologice, respectiv produse cu distributie in „lantul rece” (care necesita manipulare la temperaturi scazute).

Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de adiministrare in doua doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu varsta de peste 18 ani.
Cele doua variante de vaccinuri disponibile in UE sunt foarte asemanatoare. Eficacitatea celor doua vaccinuri este aproximativ aceeasi. Vaccinul BioNTech Pfyzer are o eficacitate de 95% in prevenirea bolii COVID-19, in timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, inca, masura in care previn si infectia asimptomatica de SARS-CoV2.

Ambele vaccinuri utilizeaza tehnologia ce se bazeaza pe ARN mesager. Acest tip de vaccin invata corpul sa genereze anticorpi necesari in lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregatiti sa lupte cu virusul real atunci cand persoana vaccinata este expusa la infectia cu SARS-CoV2. ARN-ul mesager patrunde in celulele umane, unde transmite informatia necesara producerii proteinelor proprii virale, fata de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpi. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane intr-un interval de pana la 5-7 zile si nu influenteaza in vreun fel ADN -ul celular, avand in vedere ca nu patrunde in nucleu.
Stocare termen lung: la -20 grade C Stocare 2-8 grade C: 30 de zile

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.